20071227

Vidare: Nötter och russin i glögg. Varför? Nötter och glögg är som att mangla: Det är en rest från en tid då saker och ting var på ett visst sätt av en viss anledning, som bärs vidare till nästa generation utan att ifrågasättas. Vi manglade förr för att skrynkliga kläder och lakan var ett jävla ofog och så ville vi inte ha det. Nu för tiden skiter ganska många i sådant, och de som inte gör det kan förstås mangla om de vill eller så köper de kläder som inte bråkar. MEN: Många som manglar, ifrågasätter inte varför. De bara manglar för att det gör man ju.

Samma är det med nötter och russin i glöggen. Tycker du verkligen att det är gott? Eller har du det för att avväpna sötman? Så söt är inte glöggen längre. Originalsyftet kanske inte längre är relevant. Och kanske är det egentligen inte gott. Men jag undrar om du ens reflekterat över om du tycker att det är gott, eller om du bara har det för att det är så det ska vara.

Fråga nu någon som håller på traditioner, som syltar, stoppar korv, inte köper ljus på Ikea och som tycker att mobiltelefoner egentligen är dumheter. Fråga dem: Varför har du russin och mandel i glöggen?

Kräv att få ett trovärdigt svar. Bara gör det. Snälla.

5 kommentarer:

Anonymous 1:48 AM  

Jag håller med dig. Det finns åtskilligt som väger emot russin-i-glöggen-traditionen; till det mest övertygande hör följer på russinen och nötterna - med de små glöggkoppar som är praxis har jag ingen annan taktik för att inskopa resterna än haka-vid-koppkant,sleva-med-skeden-framåt. Vilket blir kladdigt på hakan, och får en att se ut som ett grottpucko vid utövandet. Alternativen, att a) ta upp russinen med skeden och äta som pudding och b) skita i dem, är inte särskilt tillfredsställande, för a) russinen och nötterna har av värmen och fukten oftast hunnit mutera till en slags otymplig julbulle, inte alldeles olik stenmonstret i Star Trek-avsnittet Devil in The Dark (TOS, första säsongen), och b) har man innan drickandet beslutat sig för att inte skita i traditionerna blir det förgörande för en själv att ge upp på halva vägen.

Å andra sidan är det ju bara russin.

Anonymous 1:51 AM  

och med infogandet av ett smidigt "kladdet som" mellan övertygande hör och följer på blir nog föregående inlägg mycket mer lättillgängligt.

Anonymous 11:40 AM  

Jag tycker det är gott. Får jag tycka det?

Stina 2:58 PM  

Ingen mandel eller russin i glöggen är för mig jämställt med trist och tråkigt.
Traditioner är traditioner och det fantastiska med dem är att de alltid kan förändras... alla kan ha sin alldeles egna.

Och jag brukar använda sked för att fiska upp mina skatter ur glöggen. Visst det är kladdigt... men så är det väl även med det mesta annat som hör julen till.

Andy 6:39 PM  

Så länge vi alla är vänner får alla som vill ha russin och mandel i glöggen.

Men blir det bråk, då får ni lägga av.

Här nere är det slut.

Snopet va?

  © 'Sunshine' by 2008

Back to TOP