20080211

Alex Schulman
Alla bloggare har en relation till Alex Schulman. Det här är min:

Alex Schulman drev den enda riktigt bra litterära bloggen i Sverige. Icke att jämföra med upplysande, nyhetsbevakande, rapporterande eller informativa bloggar. Utan bara med de som vill säga något med en rent litterär röst. Han är en av vår tids mest begåvade skribenter, med en samtidskänsla som är oöverträffbar när den når sina höjder.

Hans förmåga att avgöra var hans talang kommer till sin rätt, är skadad som bäst. Hans brist av insikt i orsak och verkan gör att han inte kan avgöra om hans nästa projekt kommer bli succé eller fullständig pannkaka, vilket innebär att romanen som han skriver på kan bli värdelös eller lysande, att 1000apor.se kan bli patetisk eller fantastisk. Schulman vet inte själv förrän projektet faktiskt går skarpt. Han vet inte vilka han ska lyssna på och kan inte skilja på andras talang eller brist på sådan, och vet därför inte vilka han ska jobba med för att nå sin fulla potential. Att han tycks vara medveten om detta, och använder det som ett vapen, gör det hela än mer intressant. Han omger sig med människor han tycker om och gör saker som de tycker om tillsammans, det må bära eller brista efter det.

Alex Schulman är en snäll och god människa. Livet har inte alltid varit vänligt mot honom och hans vilja att hämnas grumlar hans omdöme emellanåt. Fortfarande söker han efter konstant erkännande varhelst det finns, vilket förklarar varför han beblandar sig med alla som på ett eller annat sätt kan kallas kända. Tycker han de är dumma i huvudet, vill han att alla ska få veta det. Tycker han att de är rekorderliga, vill han att alla ska få veta det också. Men oavsett så vill han att alla ska veta att han var i deras närhet. Som ett slags bevis på att han är relevant.

Och det är just därför som Alex Schulman är så relevant. För han känner till allt det här. Han vet vad han kan och inte kan. Men eftersom det han inte kan, per definition är ett hinder som han inte kan överstiga, så är han dömd att förlita sig på försynen. För ögonblicket verkar den le mot Alex Schulman.

Oavsett eller just på grund av allt detta, är Alex Schulman en av Sveriges mest begåvade och mänskliga skribenter och jag kan önska att hans blogg bara var början på vad som kan komma att bli en av Sverges mest lysande pennor på lång tid.

Det är min uppfattning. Den behöver ni inte dela, om ni inte vill.

8 kommentarer:

Anonymous 8:15 AM  

alex schulman är yesterdays news.

Anonymous 8:15 AM  

god morgon!

Anonymous 8:15 AM  

skriv erm om krabbam han var rolig,

Anonymous 8:16 AM  

jag tyckte alex blog var rolig.

Andy 8:16 AM  

Hallå ja? Jag la just upp det här inläggt, var kom alla i från?

Men ni är förstås hjärligt välkomna.

Anonymous 8:17 AM  

vi är här för att du är här.

Anonymous 9:18 AM  

Jag delar denna uppfattning.

Anonymous 4:10 PM  

schulman smulman.

Här nere är det slut.

Snopet va?

  © 'Sunshine' by 2008

Back to TOP