20080523

Som Lina Forss redan har uppmärksammat, så hittade jag i vinruset på ett namn för en viss typ av författarskap för några dagar sedan. Jag kallar det Chick Fatale.

För att kvala in i Chick Fatale så måste du skriva om död och svärta ur ett romantiserande perspektiv. Socialrealismen får vika undan för de större gesterna, den visuella dramatiken och för ekot från ett efterklingande öde. Det behöver inte nödvändigtvis handla om mord och arvssynder, även om det förmodligen ofta gör det, men dolkar i ryggen och stormlika kollisioner mellan människor är självklarheter.

Därför hamnar Lina Forss romaner i genren, såväl som Maria Ernestams och Camilla Läckbergs. För att ge några exempel. Andra självklarheter är Donna Tartt och Alice Sebold.

Eller?

Chick Fatale måste bäras med mer än bara en litterär ambition. För precis som en Femme Fatale, som inte bara har en agenda utan också en hållning till sin omgivning, så måste även en Chick Fatale på samma vis komma från ett sammanhang. Författaren är genren.

Du är dödligt fåfäng när du rör dig i glamourens värld. Du ska vistas i en del av den dekadens som du skriver om, på ett sådant vis att det som sker i en Chick Fatale-roman, skulle kunna ske i din värld om någon skruvade upp nivån ytterligare ett steg.

Chick Fatale är litteratur som skrivs av kvinnor med dödlig glamour, och som framställer ödestyngd svärta ur ett romantiserande fatalistiskt perspektiv.

Börja frossa nu.

13 kommentarer:

Anonymous 8:25 AM  

oj, riktigt bra, så fräckt namn.

jag vill vara en chick fatale.

Anonymous 9:43 AM  

Intressant, faktiskt. Jag har läst Forss böcker och de har något ödesmättat över sig, men också vackert. Lite som scener ur Fanny och Alexander.

Läckberg är väl mest deckare, kan inte riktigt hålla med om att de skulle tillhöra den genren. Donna Tartt däremot verkar passa perfekt. Har inte läst Alice Sebold.

Anonymous 9:46 AM  

tja... why not,

Anonymous 11:01 AM  

Chick Fatale? Vad hände med FörGöraren, linan till gud och allt sådant där som spelar roll i livet? Nej, att en författare ska skriva om författarskap och litteraturgenrer på sin blog, det tycker vi inte om...

Anonymous 11:06 AM  

Jag håller med David, vad är det här? Vi är inte här för litteraturen vi är här för galenskaperna och skratten, litteratur kan du ägna dig åt i dina böcker.

(men ok, chick fatale, rätt bra faktiskt, men sluta nu, skriv klart om göran johansson istället)

Anonymous 11:25 AM  

stopp, ni menar väl ändå FörGöraren ha ha ha ha ha ha ha.

Är du göteborgare eller ;)

Anonymous 11:54 AM  

Åh, chick fatale är ju min favoritgenre!

Anonymous 1:34 PM  

Men gud vad bra.

Andreas, du är ju faktiskt ett geni på riktigt.

Anonymous 1:36 PM  

smart, faktiskt. riktigt smart.

Anonymous 1:48 PM  

hamnar verkligen deckartjejerna där? Ernestam håller jag med om, Carina Rydberg? Är hon chick nog?

Anonymous 2:11 PM  

tycker det låter för mycket chick litt, gillar det inte så mycket.

är du man horror då roman eller?

Anonymous 2:16 PM  

Personligen tycker jag inte att ni ska uppmuntra honom att uppfinna genres hit och dit... Snart hittar han väl på begrepp som AndyFatale och RomanChick eller PotatisHorror och annat obehagligt. Det är liksom bara lägga i en peng och så trillar det ut något vare sig man vill eller inte...

Anonymous 2:45 PM  

Joyce Carol Oates är chick fatales mörka överprästinna. På den allra nattsvartaste sidan vill jag även få in Christine Falkenland och Mare Kandre, och även Carina Rydberg som tidigare nämnts. Eller är de mer chick noir?

Marie Hermansson borde väl också vara chick fatale?

Hur som helst: grym genre!

Här nere är det slut.

Snopet va?

  © 'Sunshine' by 2008

Back to TOP