20090225

Äckelbanan

För många år sedan, när jag fortfarande var ung och vacker, älskade jag banan. Det var den godaste frukt jag visste. Jag åt den med glädje. Varje gång det fanns banan hemma, sa jag: "Vilken fest."

Men sedan mötte jag min fina Hanna, finare finnes inte än denna kvinna, och hon sa till mig: "Banan är äckligt. Man slafsar och smaskar och låter som en dreggelpotta hela tiden." Och så smaskade hon mig i örat för att demonstrera precis hur äckligt banan är. Hon skruvade fast mitt huvud i ett städ och slafsade intill mina örongångar, så att poängen inte skulle gå förlorad.

Under många år sa jag till Hanna: "Du pratar rappakalja. En banan är en fest. Ge mig en banan, här ska kalasas." Och jag åt bananen som vore det festival året runt.

Men efter ett tag blev jag medveten om hur bananen fick folk att slafsa och smaska. Hur det gula gegget fastnade i mungiporna, smetades kring läpparna och rann likt säckel från folkets läppar. Hur den luktade övermogen frukt och saliv, hur den bildade pölar efter folk när de åt och gick samtidigt.

Nu hatar jag banan. Det är en äckelfrukt. Ibland blir jag så arg så jag skakar, kryper ihop i ett hörn med armarna kring axlarna och stirrar ut i luften. Och jag tänker: "Ska det aldrig ta slut?"

14 kommentarer:

Anonymous 10:57 AM  

Jag har mått illa av banan ända sedan jag kan minnas. De tidigare åren i skolan upptäckte andra barn detta och jagade mig med bananer. True story. Avskyvärd frukt.

Anonymous 11:30 AM  

Fast i en smoothie är det gott. Det tycker jag allt...

Piratdrottningen Alwilda 11:53 AM  

Ja du Andy, det är inte mycket kvar du kan äta snart.

Har du tänkt på hur äckligt det är med kiwi, förresten? Den där unkna, sopaktiga eftersmaken. Och torkade aprikoser som är så goda, men som känns som att munnen har fått besök av likmaskar efteråt. För att inte tala om fisk. Fisk är verkligen äckligt.

Själv håller jag mig till våfflor. Det är mat för en pirat det.

eli - söder om midnatt, c/o himmelen 12:34 PM  

Du är fortfarande ung och vacker! Själv började jag äta bananer på pin kiv när de började sända "don't eat my bananas"-reklamen på tv.

Saftan Augustsson 1:15 PM  

Men om man har banan i fil eller yoggi? funkar det då?

Anonymous 1:28 PM  

Jag var kär i en flicka på mitt lekis när jag var liten, men sen märkte jag att hon åt banan och luktade illa i munnen efter det, så då slutade jag vara kär i henne.
Fast jag gillar banan. Bara inte hur andra luktar i munnen efter det. Eller jaa, hur hon luktade. Då.

Andy 3:46 PM  

Ni kan säga vad ni vill. Jag står fast vid min åsikt att bananer är ett äckelpäckel.

Och jag ser att de flesta håller med mig så jag antar att min kommentar var helt överflödig.

Lite som vanligt då.

Anonymous 7:53 PM  

Ni har alla FEL! En banan är en måltid utan dess like. Godis och nyttigheter på samma gång, hur detta möjligt?! Jo, det är nämligen en banan, MMM så gott!

Anonymous 10:47 PM  

frukt är inte godis

Anonymous 10:36 AM  

Markus... det var inte det det handlade om. En banan må vara jättenyttigt, nu handlade det om att bananer är vidriga, äckliga och spyframkallande. Du får hålla isär nyttigt och gott.

Peter 7:12 PM  

Finns elaka rykten som säger att du åt banan på en restaurang i centrala Göteborg. Ögonvittnen hävdar att det var en bananindränkt wok-måltid.
Man ska aldrig tro på rykten förstås, speciellt inte de som är oförskämda.

Anonymous 10:08 PM  

jag undrar om det ändå inte var en flygande Jacob? Andreas hävdar att detta inte går att äta, men jag undrar jag...
Banan är gott som varm, om man slipper gullefjun så hade jag kunnat äta den rätten

Piratdrottningen Alwilda 5:39 PM  

När min förste styrman tittar på mig med tindrande ögon och säger "-Vad sägs om Flygande Jacob?", så tvingar jag honom att laga en egen Flygande Jacob till mig. Utan gullefjun och utan bananer (speciellt dagen där på i matlådan smakar ALLT rutten banan annars. Och jag äter ingenting med ögon, blääääk.).

Egentligen är det mest jordnötter med sås. (Simmande Nötter?) Men så är det ätbart också.

Anonymous 10:46 PM  

Mmm vad mätt och glad jag är här i kväll. Måste vara den underbara Flygande Jakoben som jag åt till middag, förstår inte hur någon kan ha nåt emot denna rätt. Och en låda står nu redo i kylen för lunchen imorgon...undrar nu om de andra i lunchrummet kommer tänka som er när maten osar

Här nere är det slut.

Snopet va?

  © 'Sunshine' by 2008

Back to TOP